Definint nació
Presente aquí la meua resposta al comentari llançat pel filòsof.
Jo sempre he optat per la opció alemana del terme nació. Aquella que la defineix basant-se en una comunitat que comparteix els seus trets culturals. Avui dia, en un món tan globalitzat i amb una cultura més o menys global (que no es altra que l'americanització de les cultures del món), per poder definir a aquestes comunitats (que anomenarem nacions) ens haurem de basar en la seua llengua. En la meua opinió, sembla més lògic que, si s'han de constituir estats-nació, es faça partint d'un element que marque uns vincles reals (com la cultura) i no per drets de conquesta.
Què podrieu dir en contra d'aquesta idea? Vegem:
- Que amb aquesta idea hauríem de remontar-nos als àrabs o a l'imperi romà. Doncs no. No hauria de ser així perquè, en aquest país, cap de les dues cultures està establerta (sí, però, hem adquirit alguns trets per contacte).
- Que es podria concebre una "Cartagena nación". Doncs tampoc. Allí no existeix aquesta cultura-llengua independent. I els seus ciutadans tampoc no es conceben com a nació.
A més, la meua idea parla de nacions i no pas d'estats. Lògicament, les nacions haurien de tenir el dret d'autodeterminació, però, si els ciutadans d'aquest estat decidim continuar en aquesta situació, podria ser perfectament compatible l'existència de les nacions amb la d'un ent supranacional que ens englobés a tots. La selecció, però, es cosa de cada nació (tal i com pasa amb: Anglaterra, Escòcia i Gal·les).
El problema d'aquest estat és que hi ha una part de la ciutadania que, culturalment predominant, domina a les altres. Moltes vegades, escoltant i llegint a determinats mitjans de comunicació (El mundo, Cadena cope, Abc) he arribat a pensar que els més separatistes d'Espanya no es troben a Galiza, els Països Catalans o, ni tan sols a Euskal Herria, sinó que són a Madrid. (Veiem com a exemple, que el senyor filòsof em qüestiona la pregunta de ¿Apoyaríais a la selección de un país que no permite que otras naciones tengan selección?, en canvi, en cap moment diu res al voltant de ¿Apoyaríais a la selección de un país que utiliza sus victorias para arremeter contra una parte de la población de ese mismo país?).
La meua idea no neix del desig d'enfrontament o "no solidaritat" sinó tot al contrari. De trobar la manera d'encaixar a quatre cultures diferents i fer-les conviure el millor possible. Jo ja he dit, en més d'una ocasió: crec en la idea d'Espanya. Però com a punt d'encontre i convivència i no com a confrontació i basada en els drets de conquesta. Tant de bo ho poguem aconseguir.
Aquest tema, però, s'haurà de continuar parlant...
Neste artigo vemos unha imaxe dunha praia do meu pobo. Maio do 2005. Un momento de ledicia e un instante de armonía no mesmo horizonte.
3 Comments:
Mal empezamos con la opción alemana del término nación. Resuena en mis tímpanos la filosofía de Hegel. Ese concepto de Volksgeist, de pueblo, de raza, de destino, de cultura, de lengua. Todos sabemos en qué derivó en los años treinta del siglo XX. En la medida en que el lenguaje es expresión del alma, la lengua de un pueblo (Volk) expresa las características propias de su espíritu (Geist) o su Volksgeist. Hegel, inspirándose posiblemente en Montesquieu, aplica este término a la conciencia que un pueblo -como manifestación colectiva e histórica del espíritu- tiene de sí mismo, de su historia, costumbres, derecho, religión, instituciones, etc. Esta conciencia de sí mismo es, a su entender, una manifestación particular y concreta del espíritu universal. Es sabido que los movimientos nacionalistas han recurrido con frecuencia a este concepto.
Después hablas de los tópicos de siempre: la globalización y los americanos como la causa de los males del mundo, en este caso te refieres a la americanización de las culturas. Claro que no sé si te refieres a la hamburguesa o a la Declaración de Independencia de los EEUU, precedente de los Derechos del Hombre y del Ciudadano en la Revolución Francesa que ha permitido extender el liberalismo democrático por el mundo del que tú y yo disfrutamos en estos momentos.
Hablas de derechos de conquista. Prácticamente todos los pueblos han conquistado y han reservado esos derechos de conquista. ¿O es que Jaume I se sentó a pedirles a los moros que se fueran de la península, mientras tomaban amigablemente unas cervecitas? ¡Y ahora a los inmigrantes árabes se les ponen trabas para que puedan quedarse! ¡Pero si fue su tierra-nación durante siete siglos! ¡Eso sí es derecho de conquista!
Emparejas frecuentemente lengua y cultura como característica esencial de una nación. Es normal, desde el peligroso punto de vista germanófilo que has adoptado. No tiene por qué, sin embargo. En el mundo hay distintas naciones-estado con la misma lengua.
En Cartagena no hay lengua distinta, ¿y qué? Tampoco en Chile se habla el chileno. ¿Sus habitantes no se consideran a sí mismos una nación? Pues nada, se comienza una campaña política de gran calado. Nación por aquí, nación por allá en los medios de comunicación. Todos los políticos a la vez diciendo que Cartagena es una nación. Los historiadores volviendo al momento en que Cartagena fue cantón... Y poco a poco se consigue. Mercadotecnia o propaganda política creada por los políticos. Y ya está. ¡Pero si hay ya algunos andaluces que no lo tienen claro y empiezan a pensar que llevan siendo nación siglos sin haberse enterado hasta ahora, que se recoge en el nuevo estatuto!
No he mencionado tu segunda pregunta: ¿Apoyaríais a la selección de un país que utiliza sus victorias para arremeter contra una parte de la población de ese mismo país? porque no entiendo qué quieres decir.
Saludos y seguiremos debatiendo.
Bueno, no voy a meterme en lo de qué es una nación, porque estas no son horas, quizá mañana, pero Pensador...
Estàs mangant ample de banda del lloc d'Hermes xDD. T'has de buscar una localització pròpia i una cançó o no hi haurà música ni per tu ni per ell (que no donen tan cable los del geocities )
I ja, ja sé que es mal costum anar ficant lo nas en codi aliè... pero es que m'ha estranyat que no sonés ^^U
En fi, ja m'ho miraré amb més calma, que és tard... y no va a ser ni de lejos tan largo y denso o.O
P.S.I si es perque encara no havies tingut temps de canviar-ho, llavors, perdona
Estimada Lilith, efectivament estava "mangant" l'ample de banda a l'Hermes. jeje. li estic molt agraït perquè em digué com podia posar música i em deixà el seu exemple perquè hi fes la meua. Ara ja he fet el meu propi compte i ja tinc la música pròpia. T'agraeixo que m'ho digueres, no m'importa que fiquis el nas, ben al contrari!!! Sou una ajuda genial per a mi!
Com tu mateixa dius, no havia tingut temps de canviar-ho, però ara, ja he descobert com! Gràcies per l'interès.
PD. Estimado filósofo, tendrá su debida respuesta en breve. Estoy recogiendo información para que sea una respuesta lo más argumentada posible. Gracias por la espera.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home